11 Renungan Buat Ibu Bapa Yang Mempunyai Anak Kecil

"Setiap anak dilahirkan di atas fitrah(suci daripada dosa dan kesalahan), kedua orang tuanyalah yang menjadikan ia Yahudi, Nasrani, atau Majusi"(HR Bukhari & Muslim)

Walaupun saya sendiri masih lagi belum mempunyai anak,namun tidak salah rasanya untuk berkongsi dengan para ibu bapa yang mempunyai anak kecil tentang beberapa perkara yang terlintas dalam minda ini.Mudah-mudahan sedikit sebanyak dapat manfaat.Antara perkara utama yang mesti ditekankan/dididik/dilatih/diasuh kepada anak-anak sejak dari kecil lagi ialah:

1)Memastikan anak-anak dapat membaca al-Quran dengan bacaan yang betul.Sebaiknya biarlah bapa/ibu sendiri yang mengajar anaknya membaca al-Quran tapi jika tidak mampu bolehlah menghantar anak-anak kepada mana-mana individu yang mampu mengajar membaca al-Quran dengan betul.Sebolehnya anak-anak sudah mampu membaca dengan lancar sebelum melangkah ke Tingkatan Satu.

2)Memastikan anak-anak dapat menghafaz al-Quran 30 Juzuk selewat-lewatnya sebelum tamat SPM.Langkah paling berkesan adalah dengan menghantar anak-anak ke mana-mana Maahad Tahfiz yang ada di Malaysia.

3)Mendidik anak-anak supaya sentiasa menjaga budi bahasa,percakapan dan beradab dengan orang lain.Jangan sesekali benarkan ungkapan-ungkapan tidak elok keluar dari mulut walaupun sepatah (bodoh,bengong,babi,dll).

4)Mendidik anak-anak supaya pandai menjaga kebersihan dan kekemasan rumah sebolehnya sebelum melangkah ke Tingkatan 1.

5)Mendidik anak-anak supaya mempunyai keberanian dan keyakinan diri untuk bercakap di hadapan orang ramai.Galakkan anak-anak menyertai pertandingan bercerita,public speaking,pidato dll sejak dari alam sekolah rendah lagi.

6)Mengajar anak-anak agar menguasai kemahiran membaca,mengeja,menulis,mengira sebelum mereka masuk ke Tadika/Pra-sekolah/Darjah Satu.

7)Melatih anak-anak agar mahir dan pandai bermain dalam beberapa jenis sukan seperti bola sepak,badminton dan ping-pong.Ibu bapa boleh membeli bola @ raket badminton,bulu tangkis @ meja ping-pong,bat dan bola ping pong seterusnya bermain bersama anak-anak.Jika diri sendiri tidak mahir,apa salahnya membenarkan anak-anak bermain dengan rakan-rakan mereka yang mahir bermain sukan berkenaan.Apa yang penting,kenalah sentiasa membuat pemantauan,bimbang nanti anak-anak terpengaruh dengan budaya tidak baik daripada rakan sebaya mereka.

8)Mengajar anak-anak berenang.Jika diri sendiri tidak mampu,apa salahnya keluarkan sedikit belanja untuk anak-anak belajar berenang di mana kelab-kelab renang yang ada.Sebolehnya sebelum mereka baligh kerana persoalan aurat tidak perlu difikirkan lagi oleh ibu bapa buat masa itu.

9)Menghantar anak-anak ke kelas seni mempertahankan diri seperti silat,karate.taekwondo dll.

10)Mendidik anak-anak supaya rajin membaca bahan-bahan ilmiah(bukan komik/majalah-majalah picisan)

11)Mewujudkan satu hari khas untuk kita berkomunikasi dengan anak-anak hanya menggunakan bahasa Inggeris/Arab/dll(bukan berbahasa Melayu).

Sebenarnya banyak lagi perkara lain yang mesti ditekankan kepada anak-anak sejak dari kecil lagi.Apapun,bagi saya apa yang tersenarai di atas sudah cukup untuk menjadikan anak-anak kita menjadi orang yang hebat dan berguna bila dewasa nanti.Ia juga mampu menjadikan anak-anak dapat masuk bergaul dengan masyarakat dengan kemahiran/pengetahuan & didikan yang disebutkan di atas.Wallahu ‘alam.

Advertisements

2 Responses to 11 Renungan Buat Ibu Bapa Yang Mempunyai Anak Kecil

  1. sickprofee says:

    Indeed,this squeeze their parents to death.Zaman sekarang susah kot.Macam almost perfect semuanya.Tapi tak mustahil.But,still.I think this squeeze hard works.Susah tapi tak mustahil.

    • drmarzuki says:

      Buatlah sekadar yang termampu.Akhirnya diri kita sendiri sebagai ibu bapa akan menentukan bagaimana corak dan kriteria anak-anak yang kita mahukan.Ingat pesan Nabi s.a.w: “Apabila mati anak Adam terputuslah semua amalannya melainkan 3 perkara:1)Sedekah jariah, 2)Ilmu yang bermanfaat, 3)Anak yang soleh yang mendoakan untuknya”(HR Muslim)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: